Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

,,Nemački Rim”, austrijska prestonica kiča ili…

Salzburg je smešten u dolni reke Salcah i smatra se da je on najlepši barokni grad zapada. Mocartove simfonije su duboko ukorenjene u gradski duh i viđaćete ga na svakom koraku.

Iako je dobio ime po rudnicima soli, danas je prepoznatljiv kao prestonica muzike. On je svakako mnogo više od rodnog grada velikog Mocarta i fenomenalnih Mocart kugli. Pun je veličanstvene arhitekture, romantičnih kafića, tornjeva i crkvi koje vuku poglede na sebe, ali je isto tako i moderan, s puno mesta za dobar šoping, hranu i smeštaj.

Mali, prastari Salzburg jedan je od najlepših baroknih gradova u Evropi. Nekada glavni grad istoimene države kojom je vladao princ i nadbiskup od Salzburga, danas nudi kombinaciju gradske gužve i pogleda na planine i sve to u istorijskom odelu. 

Salzburg grad šaljivih fontana muzike i kulture

Ako ćete do njega avionom, primetićete da je aerodrom drugačiji od ostalih, jer vas odmah po sletanju čeka muzej aviona “Hangar 7”, koji je u vlasništvu Red Bull- a, a osim capsule Feliksa Baumgartnera, videćete i Titov “daglas DC-6B”. Ako vam se dopada ideja da ga posetite u aprilu, najjeftiniji letovi će biti svake srede i četvrtka, za 243 evra.

Zbog svega navedenog UNESCO je 1997. godine uvrstio grad na listu svetske baštine. Salzburg je savršena kombinacija uskih ulica koje su omeđene kućama boja sladoleda, elegantnim prodavnicama i restoranima. Pet dana provedenih ovde je sasvim dovoljno da… poželite bar još tri.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Šta videti i raditi?

Tvrđava Hohensalzburg iz 11. veka nekada je bila dom salzburškom princu. Ovaj moćni srednjevekovni dvorac je najveća nikad osvojena tvrđava u Evropi. Naš savet je da se žičarom popnete do vrha odakle se pruža pogled na grad i reku Salcah koja ga deli na dve strane. Kad ste već gore, i akoste tako u mogućnosti, izdvojite 11 evra i uzmite turu u kojoj će vam vodič približiti istoriju tvrđave. 

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Porodica Mocart živela je u ulici Getreidegasse 9, punih 26 godina i to je kuća u kojoj je rođen slavni kompozitor. Dom čuda od deteta, koji je umeo da čita, piše i komponuje već sa pet godina, danas je muzej u kojem posetioci mogu da vide njegovu violinu, klavir i pisma koja je Mozart pisao svojoj porodici. Ulaz je 7 evra za odrasle i 2,5 za decu.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Palata Hellbrunn ili barokni Diznilend je remek delo arhitekture koje se nalazi malo južnije od grada. Ovde ćete videti predivne i šaljive fontane, minijaturna mehanička pozorišta sa 141 pokretnom figurom i muzej folklore, veštačke pećine… Ljubitelji filma ‘The Sound of Music’ (Moje pesme, moji snovi) moraju znati da je to palata u kojoj su se Liesl i Franz prvi put sreli. Ulaz za odrasle je 8,50 evra, za klince 3,80.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Dvorac Mirabell

Mirabell je dvorac koji karakterišu predivni vrtovi, fontane i statue rimskih i grčkih bogova, odmah uz reku Salcah, a izgrađen je u 17. veku. Najlepša prostorija u dvorcu je sigurno Mermerna dvorana.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Gde jesti?

Preporučujemo da za ručak posetite Sternbrau koji se nalazi u ulici Griesgasse 23- 25. Ovaj restoran smešten je u velikoj staroj zgradi iz 13.veka. Probajte tradicionalni goveđi gulaš sa sosom od pavlake, krutonima i salatom po ceni od 11,50 evra.

Za večeru sedite u restoran Dollerer koji se nalazi nekoliko minuta vožnje van Salzburga u selu Golling. Ovo je restoran koji se kiti Michelinovom zvezdicom, a majstori su za austrijsku, francusku i italijansku hranu.

Neki praktični saveti

Salzburg godišnje organizuje preko 400 kulturnih događaja, tako da svoju posetu probajte da isplanirate prema nekom od njih. Mocartova nedelja u januaru, Uskršnji festival, festival klasične muzike, poznati Salzburg letnji festival, najlepši Božićni vašar u Evropi…

Dnevna karta za gradski prevoz je 3,20, a za jednu vožnju 1,70 evra.

Lep provod! :)

 

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar